Știați că…

Vinul este aliment şi medicament în acelaşi timp.

Cercetările făcute de-a lungul timpului au arătat faptul că anumite calorii pot prelungi durata de viaţă de la celulele mononucleare până la mamifere. Însă cine poate crede că una dintre modalităţile de a-ţi prelungi viaţa poate fi mai uşoară decât deschiderea unei sticle de vin?

O echipă de cerectători din cadrul Universităţii Harvard a descoperit un ingredient, în vinul rosu – resveratrol, care prelungeşte durata de viaţă a unor organisme cu până la 80%. Moleculele descoperite în vinul rosu, alune sau alte produse vegetale au prezentat, în urma cercetarilor, capacitati de prelungire a duratei de viaţă la organisme cu regim limitat de calorii. Molecula, denumita resveratrol, apartine unui grup binecunoscut de compuşi de plante, numiti polifenoli, ce sunt cunoscuţi pentru proprietatile lor antioxidante.

Potrivit experimentelor, resveratrolul are efecte asupra celulelor umane, pe care le face mai rezistente în faţa radiaţiilor.

Specialiştii spun că uneori vinul acţionează, iar medicamentele sunt inutile; iată câteva din nenumăratele beneficii date de vin:

În vin s-au descoperit 24 de elemente, inclusiv mangan, zinc, rubidiu, fluor, vanadiu, iod, titan, cobalt etc. Sunt deosebit de importante acele microelemente, care trec din struguri în vin. Predominant este potasiul şi fosforul, care joacă un rol important la reglarea echilibrului acido-alcalin şi prevenirea deficitului în schimbul de săruri. Vinurile albe seci conţin mai puţine substanţe minerale — până la 2 g/l.

S-a dovedit că vinul înlătură oboseala organismului, intensifică activitatea slăbită a inimii; când pulsul scade, administrarea a câte 100 ml de vin ce se absoarbe rapid în sânge ridică tonusul vital şi ameliorează respiraţia. În cazul vomelor acute se pot utiliza vinuri racite, bogate in dioxid de carbon, precum şi vinurile seci. Vinurile albe seci posedă acţiune tonică asupra sistemului nervos şi a inimii.

S-a demonstrat că vinurile naturale din struguri acţionează deosebit de favorabil asupra oamenilor de vârstă avansată, normalizeaza somnul, o jumatate de pahar de vin alb provoacă un somn fiziologic normal.