Despre pelin

Această băutură alcoolică specială este obţinută din vin şi plante medicinale specifice florei locale. Artemisia se prepară printr-un proces tehnologic complex şi atent controlat, având la bază o reţetă proprie, perfecţionată de-a lungul anilor. Rezultatul este o băutură tonică şi aperitivă.

Istoric

Despre pelin se ştie că este o plantă medicinală, considerată chiar magică în mitologia română. Se spune că pelinul alungă energiile negative, duhurile rele şi curăţă corpul de toxine, redându-i sănătatea. În funcţie de efectul dorit, pelinul se culege ţinându-se cont de fazele lunii.

Este cunoscut faptul că soldaţii romani puneau frunze de pelin în amforele în care transportau vinul pentru a conserva băutura şi pentru a beneficia de calităţile acestei plante la sfârşitul zilei.

Pe teritoriul ţării noastre, unii dintre noi îşi mai amintesc de sărbătoarea de pe 1 mai, Armindeniul, ziua odihnei pământului, ziua vegetaţiei, animalelor, zi de repaus şi ziua în care se culegeau plantele medicinale de pe câmp, pentru a fi de leac. În această zi, oamenii petreceau afară, la iarbă verde şi consumau vin pelin ca să fie sănătoşi şi rumeni în obraji tot anul. Această sărbătoare marca trecerea de la sezonul rece la sezonul cald, implicit cu schimbarea dietei omului, de la hrana grea, constând în uscături şi afumături la hrana ce includea legume şi zarzavaturi.

Când se bea?

Spre deosebire de vinul pelin tradiţional rezultat din adăugarea frunzelor de pelin în vin, Artemisia este o băutură complexă, un tonic excelent pentru ficat, inimă şi aparat digestiv.

În afară de ziua de 1 Mai, Artemisia se mai poate consuma înainte de masă, pregătind astfel terenul pentru mâncărurile grele, dar şi după masă, fiind o băutură digestivă. De asemenea, se poate servi la desert, rece sau la temperatura camerei. Artemisia este o băutură destinată consumului, nu învechirii.