Caută după:

Povestea Cramei Diac

Povestea Cramei Diac incepe cu doi tineri soti, Liliana si Gheorghe Diac, absolventi ai Facultatii de Horticultura din Iasi, ambii talentati si pasionati de meseria lor, si cu un vis comun: propria ferma viticola.

Au trecut anii, vreo 15 la numar. Cei doi tineri au lucrat numai in viticultura si au adunat multa experienta. In anul 2004 s-a intamplat ceva aparte: achizitionarea primei parcele de vie, cu o suprafata de aproximativ 7 ha.

Incet, incet, cu multa munca si efort, ferma viticola a inceput sa prinda contur. Prima recolta a fost superba iar primul vin a fost minunat, cu toate ca se lucra cu utilaje traditionale: zdrobitor, teasc, actionate manual.

Cu multe greutati financiare, dar cu dragoste pentru struguri si vin, ferma a continuat sa creasca, iar in urmatorii ani s-a facut trecerea de la echipamentele traditionale la cele moderne de prelucrare a strugurilor si de pastrare a vinului (prese pneumatice si cisterne din inox). Suprafata de vie a ajuns la aprox. 40 ha, iar crama – la capacitatea de 10 vagoane de vin (adica 10 000 litri).

Tinerii de atunci sunt astazi pensionari, cu copii si nepoti mandri sa le duca mai departe numele si afacerea familiei construita cu atata truda si pasiune, iar Crama Diac este astazi o afacere infloritoare.


Valea Corbului – un nume de care doar bătrânii locului îşi amintesc – este zona ce cuprinde dealurile cu vii ale comunei Gâlmeia. Aici, cultivarea viţei de vie şi vinificarea strugurilor reprezintă o tradiţie ale cărei origini se pierd în negura timpului, oamenii lucrând cu perseverenţă şi devotament pentru a obţine vinuri de calitate iar rezultatul muncii lor nu dezamăgeşte niciodată.

Expunerea sudică a terenului dar şi solul argilos specific zonei Dealu Mare fac din Valea Corbului un microclimat ideal pentru cultivarea viţei de vie. Ca dovadă stau vinurile noastre de calitate superioară, albe, roşii şi rosé, obţinute din strugurii culeşi cu grijă de pe plantaţiile proprii.

Dintre soiurile negre cultivate, ne mândrim cu următoarele:

Merlot, dulce şi catifelat, cu arome de fructe de pădure şi cacao.

Cabernet Sauvignon, robust şi uşor astringent, cu o aromă ce aminteşte de coacăzele negre.

Feteasca Neagră, soi adus de curând pe meleagurile noastre, ce ne încântă cu aromele sale de prune uscate şi cireşe amare.

Aceste caracteristici se regăsesc atât în vinurile roşii cât şi în vinurile rosé, acestora din urmă lipsindu-le taninii specifici vinificării în roşu, bucurându-se astfel de un plus de fineţe.

De asemenea, ne face plăcere să vă enumerăm soiurile albe prezente în Valea Corbului:

Muscat Ottonel, soi ce dă naştere unui vin licoros, cu o aromă caracteristică.

Sauvignon Blanc, cunoscut pentru eleganta senzaţie de fructe exotice şi mere verzi.

Fetească Albă, cu prospeţimea şi mirosul florilor de viţă de vie.

Riesling Italian, soi ce conferă vinului arome discrete de citrice şi caise confiate.

Vă aşteptăm la Crama Diac!


Aparitii media

Adevarul